Land- en tuinbouwers creëren ons mooie landschap van nu en van de toekomst. Met dit plattelandsproject hebben de Rodelandpartners landbouwers uit Gavere, Melle, Merelbeke en Oosterzele ondersteund om mee te werken aan bodemkwaliteit, akkerranden en kleine landschapselementen. Het project is gestart op 1 januari 2022 en liep tot en met 31 augustus 2024 en kreeg Europese, Vlaamse en provinciale cofinanciering. Benieuwd naar wat er op 2,5 jaar allemaal gerealiseerd werd in het kader van dit project? Ontdek het allemaal in het overzicht van de realisaties dat werd voorgesteld tijdens het slotevenement van 26 juni 2024.
In 2022 en 2023 konden landbouwers uit Gavere, Melle, Merelbeke en Oosterzele bloemrijke akkerranden inzaaien in het kader van het PDPO-project 'Samen+Werken aan het landbouwlandschap in Rodeland'. Ze kregen gratis bloemenzaad, een vergoeding van 0,17 euro per m² en persoonlijk advies van Boerennatuur Vlaanderen. In het totaal hebben 21 landbouwers 3 ha bloemenranden ingezaaid, verspreid over de 4 Rodelandgemeenten.
Het aangeboden bloemenmengsel was een meerjarig mengsel dat 3 tot 5 jaar kan blijven staan en speciaal werd samengesteld om nuttige insecten aan te trekken. Dit zijn niet alleen bestuivers, zoals vlinders en bijen, maar ook natuurlijke plaagbestrijders zoals lieveheersbeestjes en zweefvliegen. Deze laatste groep bestrijdt plaaginsecten (bv. bladluizen of graanhaantjes) in aanpalende gewassen, waardoor minder gewasbeschermingsproducten nodig zijn. Uit onderzoek blijkt dat het effect van de plaagbestrijding tot zeker 50 meter ver in het gewas kan reiken. Dit principe wordt functionele agrobiodiversiteit, kortweg FAB, genoemd.
Ook vogels en andere dieren vinden beschutting en voedsel in een bloemenrand. Bovendien verfraaien bloemenranden het landschap en worden ze sterk geapprecieerd door het publiek. Veel landbouwers krijgen positieve reacties van passanten.
Student Lisa Versnaeyen uit Merelbeke ging in voorjaar 2024 in gesprek met enkele landbouwers die in 2022 of 2023 bloemenranden hadden ingezaaid in het kader van het PDPO-project 'Samen+Werken aan het landbouwlandschap in Rodeland'.
Ze vroeg hen onder andere naar de redenen waarom ze een bloemenrand hadden ingezaaid en maakte er een reeks korte filmpjes van (deel 1 deel 2 deel 3 deel 4 deel 5)!
Ze deed dit in het kader van haar stage bij Boerennatuur Vlaanderen voor de opleiding Agro- en Biotechnologie (optie Landbouw) aan de HOGENT.
Rodeland is rijk aan houtige kleine landschaps-elementen, maar de kosten voor beheer lopen op. Waar dit hout vroeger gebruikt werd als brandhout en er voldoende vrijwilligers gevonden werden om mee te helpen, komt de inspanning nu vooral bij de eigenaar of gebruiker te liggen. Hierdoor worden tegenwoordig maar weinig nieuwe KLE's aangeplant.
Het beheer is niet alleen tijdrovend, maar bovendien ook een gevaarlijke klus. Recent zijn er nieuwe machines om het beheer efficiënter te maken.
Op 24 november 2022 organiseerden we vanuit het PDPO-project samen met de Provincie Oost-Vlaanderen een infomoment rond het nut van knotbomen in Oosterzele.
De 60 deelnemers kregen een duidelijk overzicht van alle bestaande steunmaatregelen bij aanplant en beheer van (knot)bomen, houtkanten, heggen en hagen in de 4 Rodelandgemeenten. De nuttige toepassingen van houtsnippers als duurzame energiebron en als koolstofbron in de bodem werden toegelicht. En via de live demo met velkop en kraan konden de deelnemers ter plaatse zien hoe het onderhoudswerk efficiënt en veilig kan verlopen.
Gemist? Geen nood, download het handige schema en het document met meer uitleg over waar je als inwoner van Gavere, Melle, Merelbeke en Oosterzele terecht kan voor steun bij de aanplant en het beheer van je houtige KLE.
In het kader van het plattelandsproject werd nauw samengewerkt met de 4 Rodelandgemeenten om tot een nieuw gemeentelijk subsidiereglement voor de aanplant en het beheer van houtige kleine landschapselementen te komen, helemaal identiek in de 4 gemeenten!
Opgelet: je blijft je subsidie aanvragen bij de gemeente waarin je KLE is gelegen.
Kort even de belangrijkste nieuwigheden op een rij:
Het nieuwe subsidiereglement trad in werking op 1 juli 2024. Je vindt het aanvraagformulier en meer info op de gemeentelijke websites:
Onderzaai van rietzwenkgras in maïs gaat nitraatuitspoeling tegen en verhoogt het organisch stofgehalte in de bodem, maar wordt nog niet vaak toegepast door landbouwers in Rodeland.
Hierover vond op 20 maart 2023 op de Proefhoeve van Bottelare een infoavond plaats. De deelnemende landbouwers kregen o.a. uitleg over de resultaten van de proeven met rietzwenkgras in inderzaai op de Proefhoeve van Bottelare (zandleemgrond).
De onderzoeksresultaten en de daaraan gekoppelde conclusies en aanbevelingen van de onderzoekers, kunnen nagelezen worden in de infofiche ‘Onderzaai van rietzwenkgras bij maïs’.
Geïnteresseerde landbouwers uit de vier Rodelandgemeenten konden nadien meedoen aan de gratis groepsaankoop rietzwenkgras.
Het was een zeer geslaagde namiddag rond duurzame landbouw bij Loonbedrijf Suenaert in Scheldewindeke: boeiende sprekers, veel geïnteresseerde deelnemers, een unieke machinedemo niet-kerende bodembewerking, bloemenranden met deskundige uitleg van HOGENT en maar liefst 33 proefvelden van Jorion Philip-Seeds!
Bovendien werd er bijscholing fytolicentie aan gekoppeld, het was prachtig weer en er waren lekkere korte keten frietjes!
Medeorganisator Boerennatuur VL maakte er een mooi filmpje van:
De organisatie van deze demonamiddag kaderde in het PDPO project 'Samen+Werken aan het landbouwlandschap in Rodeland' in samenwerking met Jorion Philip-Seeds, Loonbedrijf Suenaert en AgroCampus (fytolicentie). Met dank aan Beyne, Actisol, Imants, De Muynck Agri, Vanderroost en Loonbedrijf Suenaert voor hun medewerking aan de machinedemo.
Een 300-tal enthousiaste fietsers deden op 10 september 2023 mee aan onze Rodelandfietstocht.
De deelnemers fietsten langs mooie en nuttige bloemenranden van landbouwers, kregen uitleg over wat je zoal kan doen met het hout van knotbomen, hoe je een gezonde bodem kan herkennen,… Ook de teelt van oesterzwammen & shiitakes, groene asperges en biogroenten kent geen geheimen meer voor hen, net zoals het leven en het werk van de honingbijen en de korte keten van het Rodelandbrood.
Om 14u was er een officieel startmoment op de Proefhoeve in Bottelare met gouverneur Carina Van Cauter, Jef Wittouck en Prof. Geert Haesaert.